Rolul si importanta kinetoterapiei

Kinetoterapia, denumita si terapia prin miscare, reprezinta o metoda de tratament care nu implica niciun fel de substanta medicamentoasa si poate ajuta in tratarea multor probleme de sanatate. Aceasta urmareste restabilirea capacitatilor mortice ale personalor, capacitati care fie au fost pierdute in urma unor traumatisme, fie au fost dobandite in urma anumitor factori ce tin de atitudinea vicioasa a corpului, anumite profesii sau activitati repetitive. De retinut: kinetoterapia se bazeaza pe exerciciul fizic.

Scopul final al kinetoterapiei este cresterea calitatii vietii, restabilirea pozitiilor corecte si reluarea activitatilor de zi cu zi. Zona de afectiuni in care kinetoterapia poate ajuta este foarte mare, incepand de la simpla durere de spate, cu care la un moment dat cu totii ne confruntam si pana la afectiuni grave, neurologice in care pacientul ajunge sa depinda in totalitate de persoanele din imediata apropiere.

Kinetoterapia poate ajuta intr-o multitudine de afectiuni, iar printre pricipalele beneficii ale acesteia, amintim:

  • Ameliorarea si/sau eliminarea durerilor
  • Efect favorabil asupra inflamatiilor
  • Cresterea mobilitatii articulare  
  • Cresterea densitatii osoase
  • Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe si dinamice ale corpului
  • Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
  • Imbunatatirea fortei si a rezistentei musculare
  • Imbunatatirea stabilitatii si echilibrului

Cand este kinetoterapia necesara?

Kinetoterapia reprezinta un mijloc de baza in situatii post-traumatice si post-operatorii, aceasta ajutand la recuperarea functiilor afectate. In cazul afectiunilor neurologice, kinetoterapia poate fi de asemenea un mijloc ajutator in recuperare.

Kinetoterapia este necesara atunci cand se observa un aliniament postural deficient in perioada de crestere si dezvoltare a copilului si a adolescentului. Schimbarea posturii este frecventa la copii si adolescenti din cauza mentinerii indelungate a pozitiei asezat. Intervenind din timp, aceste probleme pot fi rezolvate si, de asemenea, se previne si aparitia altor afectiuni la varsta adulta.

In cazul sportivilor, atunci cand discutam de patologia specifica sportiva si accidentarile sportive, acestea beneficiaza de aportul kinetoterapiei pentru o recuperare cat mai rapida si intoarcerea la activitate intr-un timp cat mai scurt.

Patologia coloanei vertebrale beneficiaza foarte mult de pe urma tratamentelor kinetoterapeutice.  Progresul continuu al kinetoterapiei coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea functionalitatii acesteia, in centrul atentiei aflandu-se ameliorarea functiilor de coordonare, control si echilibru a corpului, formarea capacitatii de relaxare, corectarea posturii si a aliniamentului corpului, cresterea mobilitatii articlulare, reeducarea respiratorie si a sensibilitatii.

Avand o experienta de peste 10 ani in domeniul recuperarii medicale, lucrand atat cu copii, cat si cu adulti de toate varstele, putem fi increzatori sa spunem ca avem pregatirea necesara de a veni in intampinarea oricaror nevoi ce tin de domeniul recuperarii medicale. Incredere, dedicare, respect, rabdare – sunt cuvintele care ne reprezinta.